LO QUE SE COMENTA Y PUBLICA EN ESTE BLOG ESTA BAJO PROTECCION DEL ARTICULO 19 DE LA DECLARACION DE LOS DERCHOS DEL HOMBRE ADOPTADOS POR LA ASAMBLEA GENERAL DE LA ONU EN PARIS EL 10 DE DICIEMBRE DE 1948, QUE ESTUPULA QUE CADA PERSONA TIENE EL DERECHO DE LA LIBERTAD DE LA OPINION Y DE LA EXPRESION, QUE IMPLICAEL DERECHO DE NO SER ACOSADO POR SUS OPINIONES, NI POR BUSCAR, RECIBIRY PUBLICAR SIN LIMITES DE FRONTERAS INFORMACION E IDEAS POR CUALESQUIERA MEDIOS DE EXPRESION.

ВСИЧКИ ПУБЛИКАЦИИ В ТОЗИ БЛОГ СЕ НАМИРАТ ПОД ЗАЩИТАТА НА ЧЛЕН 19 ОТ ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ПРИЕТА ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН В ПАРИЖ НА 10 ДЕКЕМВРИ 1948 Г., В КОЯТО Е ПОСТАНОВЕНО, ЧЕ ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА СВОБОДА НА УБЕЖДЕНИЯТА И НА ИЗРАЗЯВАНЕТО, КОЕТО ВКЛЮЧВА ПРАВОТО ДА НЕ БЪДЕ СЪДЕН ЗАРАДИ НЕГОВИТЕ МНЕНИЯ, НИТО ПОРАДИ ТЪРСЕНЕ, ПОЛУЧАВАНЕ И ПУБЛИКУВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ И ИДЕИ, ПОСРЕДСТВОМ ВСИЧКИ СРЕДСТВА НА ИЗРАЗЯВАНЕ.

¨Blessed are those souls, who understand the thoughts but not only what is written¨ M.T.Keshe
¨Благословени са тези души, които разбират смисъла, а не само това, което е написано¨ М.Т.Кеше

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ - РЕЦЕПТИ

Твоята храна е твоят лек.
Свалете си книгата от тук:
http://www.brandex.bg/downloads/Enzy-Mill_Brochure.pdf

********************************

12  суперхрани за женско здраве и красота
Един от най-важните фактори за постигане на добро женско здраве и външен вид е здравословното и пълноценно хранене. За поддържането на съвършена физическа форма е важно да направите правилния избор на продукти, с които се храните.
Предлагаме ви списък на „суперхрани за жени“, както ги нарича д-р Ан Луис Гитълман. Тя е определена като един от най-добрите нутриционисти в САЩ и сред най-влиятелните лечители на XXI век. Благодарение на ценните си съставки, тези храни могат да бъдат страхотен заместител на тестените продукти, тлъстите меса и сладкишите, с които се прехранваме по време на коледно-новогодишните празници.

Меласа - остатъчен продукт от рафинирането на захарта. Меласата представлява тъмен гъст сироп и може да се използва като пълноценен подсладител. Съдържа витамини B1, B2, инозитол, парааминобензоена киселина, желязо, калций, магнезий, калий, мед, хром, молибден. Разредена с вода, меласата се превръща в хранителна и полезна напитка, полезна за храносмилането.

Бирена мая – съдържа витамини B1, B2, B3, B6, B15, фолиева киселина, биотин, холин, парааминобензоена киселина, желязо, калций, фосфор, калий, цинк, селен, хром. Сухата мая, получена от бира, заздравява косата и ноктите, подобрява и проблемни състояния на кожата. Умерената употреба е от изключително значение, тъй като прекаляването с продукта може да предизвика размножаване на кандида.

Броколи – съдържат витамини А (бета-каротин), С, фолиева киселина, желязо, калций и селен – минерал, с доказано противотуморно действие. Броколите са нискокалорична храна и са сред зеленчуците, които могат да бъдат помощник в борбата с нелечими за сега кожни заболявания, например при лечение на вид генетично обусловена булозна дерматоза.
Кафяв ориз – съдържа витамини B3, B6, B15, пантотенова киселина, фолиева киселина, биотин, холин, магнезий, манган, селен. Тези съставки го правят много по-полезен от белия ориз.

Червено месо от хранени с трева животни – съдържа протеини, минерали, витамини B12, A, D, мастни киселини Омега-3 и свързана линолова киселина.
Смляно ленено семе и масло от ленено семе – изобилства от мастни киселини Омега-3. Семето съдържа голямо количество разтворими и неразтворими растителни влакна. То е най-богатият източник на лигнати – модулатори на естрогена на растителна основа, съдържа и протеини, витамини и минерали.

Сусамово семе – съдържа витамини B1, B3, B15, B17, цинк, калий, фосфор, калций, желязо, незаменими мастни киселини. Сусамът съдържа и две уникални съставки – сезамолин и сезамин. Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятни въздействия на кислорода. И двете съставки спадат към групата на т.нар. лигнани, чието действие понижава вредния холестерол и увеличава запасите на витамин Е в организма.

Слънчогледово семе – съдържа витамини B1, B3, пантотенова киселина, парааминобензоена киселина, магнезий, калий, цинк и незаменими мастни киселини. Съставките му са необходими на кожата и са полезни за зрението. Благодарение на цинка се радваме на свеж вид на лицето, здрава коса и нокти, а магнезият е полезен за дейността на сърцето и нервната система.

Леща – източник на вещества, които водят до намаляване на холестерола и стабилизиране на кръвната захар. Съдържа витамини B1, B6, пантотенова и фолиева киселина, биотин, холин, инозитол, желязо, калций и калий.

Мазни риби – богати на протеини, мастни киселини Омега-3, особено ейкозапентаенова киселина и докозажексаенова киселина. Консумацията на риби с високо съдържание на мазнини не само редуцира риска от инсулт, но и подобрява паметовите способности.

Яйца, богати на мастни киселини Омега-3 – прави ги полезни за употреба съдържанието на незаменими мастни киселини (особено докозахексаеновата киселина), витамини Е и B12, антиоксиданти, включително лутеин.
Чист, неподсладен сок от червени боровинки – има доказан благотворен ефект за здравето. Боровинките съдържат флавоноиди, ензими и органични киселини като ябълчна, лимонена и хининова киселина. Повече от 20 млн. души в Европа ги използват като мощен антиоксидант. Ежедневната консумация на сок от плода увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол, което е свързано с благоприятни ефекти върху сърцето и кръвното налягане.

Още в древността хората са използвали морските водорасли целесъобразно и постепенно са опознавали техните свойства. В днешно време те стават все по-популярни, особено сред жените, които искат да са в добро здраве и форма.
Във водораслите има невероятен запас от елементи, които се съдържат и в нашия организъм. Те абсорбират хранителни вещества от морето не само с корените си, но и с листата и стеблата си.
Специалистите по диететика и хранене съветват в менюто си да залагаме повече на морските зеленчуци, тъй като по този начин можем да намалим риска от редица заболявания и да помогнем на организма си да отдели вредните токсини.

Морските водорасли са богати на редки микроелементи. Те съдържат популярните калций и желязо 10 пъти повече от спанака. Качествата им ги причисляват към графата „суперхрани за жени“, подбрани от д-р Ан Луис Гитълман. Предлагаме ви списък с най-масово предлаганите видове морски хранителни съкровища и как те могат да бъдат приготвени.

Хиджики – богати на хранителни влакнини и жизненонеобходими минерали за човешкия организъм. Напомня вкуса на билката сладник и изглежда като омотана черна връв. Водораслото съдържа 14 пъти повече калций, отколкото една чаша прясно краве мляко. Хиджики допринася за по-гъста и здрава коса.
Изплакнете в студена вода, после накиснете за 20 минути. Може да се добавя към супи и салати, както и към задушено с моркови и пресен джинджифил.
Уакаме – тъмнозелен лист с деликатесен вкус. Изплакнете в студена вода и накиснете за 15 минути. Прибавяйте към супи, поръсвайте с него риба и слагайте в салатни сосове.

 Комбу – келп със сладко-солен вкус. Комбу са и източник на глутаминова киселина, която е естествен заместител на мононатриев глутамат.
Може да се запече във фурна, да се добавя към бобови храни, което подпомага храносмилането. Комбу може да се стрие и с него да се поръсят рибни, пилешки или оризови ястия. Нарязано на ивици, може да се добавя и към супи.

Нори – морска маруля. Водорасло с орехов вкус, богато на витамин B12 и витамин A, което се продава на листа.
Може да се запече и да се стрие върху зеленчуци, макаронени изделия, риба или да се използва незапечено, за увиване на други храни.

Араме – на вкус и вид наподобява водораслото хиджики. Може да го приготвите, като изплакнете в студена вода и после накиснете за 10-15 минути. Интересно е, че след това, араме увеличава размерите си повече от два пъти.
Добавяйте в салати, супи, кафяв ориз и зеленчуци. Както хиджики, така и араме могат да бъдат задушени в малко олио за 2-3 минути.

Агар-агар – продава се във вид на люспи, за да се използва вместо желатин за сгъстяване на пудинги, желета и мусове.

****************************************************
Хранене според кръвната група 

През 1907 година чешкият учен Я. Янски дефинира наличието при хората на четири кръвни групи. Първата група е 0, втората - А, третата – В и четвъртата – АВ (в редица страни те имат обозначение, различно от нашето – съответно І, ІІ, ІІІ и ІV).

Група 0
Това е първата от известните ни кръвни групи, за която науката е установила, че е съществувала още при кроманьонците. И до днес тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността според учените това им е позволявяло по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с 0 кръв има много стомашна киселина. Той може да извлече от месото максимално количество хранителни вещетва. Този тип хора условно биват наричани “ловци”.

Група А
Имунната система на хората с А кръвна група, появили се между 25-15 хиляди години преди Христа им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлевторявала за сметка на различните житни растения и риба. Затова и този тип хора са наречени “земеделци”.

Група В
Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години преди Христа. Те са наречени “чергари”. Употребявали предимно мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много качества на имунната и храносмилателната система на “ловците” и “земеделците”, техният организъм се смята за по-издръжлив.

Група AB
По протежение на цялата история на човечеството са съществували само 3 кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините, предизвикали това изменение и досега са неизвестни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната еволюция на групата.

Установено е, че в червените кръвни телца (еритроцитите) има вещества, предизвикващи тяхното прилепване, които се наричат хемаглутиногени. Те се разделят на А и В.
У различните хора те се срещат отделно, съвместно или съвсем липсват, като определят с това принадлежността на дадено лице към една или друга кръвна група. Например в еритроцитите на 0 кръвна група няма такава вещества, на А и В се съдържа 1 вещество, а в еритроцитите на АВ група - 2.

Разбира се, кръвта на човека и употребяваната храна встъпват в химична реакция. Различните белтъчини - лектини, които се съдържат в голямо количество в хранителните продукти, притежават аглутиниращи (залепващи) свойства, коментира здраве.bg.
Когато се храните с нещо, съдържащо лектини, несъвместими с вашата кръв, те нарушават храносмилането, произвеждането на инсулин, обмена на веществата и хормоналния баланс.

Продуктите, съвместими с вашата кръвна група, често са именно тези, които са употребявали хората в древността, когато се е формирала самата кръвна група.
Ако имате 0 кръв, по-добре е да търсите храни с голямо съдържание на белтъчини, в това число месо, птици, риба, а също - разнообразни плодове, докато зеленчуците, много зърнени, бобови и млечни продукти не са съвместими с вашата кръв.

Ако имате А кръв, най-благоприятна за вас е вегетарианската диета със соеви продукти, бобови, зърнени, с плодове и зеленчуци и малко количество риба.
Ако имате В кръв оптималното хранене за вас е месото – както от диви, така и от домашни животни, като пилешкото не се препоръчва. Някои бобови и зърнени култури също могат да предизвикат проблеми, но затова пък можете смело да ядете плодове и зеленчуци.
Ако имате АВ кръв, трябва да съчетавате препоръките за предишните две групи. Най-доброто хранене е предимно вегетарианското с неголямо количество месни и млечни продукти.
От какво трябва да се въздържаме
Месо
Кръвна група 0. - Няма ограничения.
Кръвна група А. - Основното “месо” трябва да е соевият албумин. Пилешкото месо да се консумира много рядко и не като основно ястие.
Кръвна група В. - Пилешкото месо е противопоказно. В гръдната област на птичето месо се съдържа ректин, който може да доведе до инсулт.
Кръвна група АВ. - Месото трябва да се консумира в малки порции.

Риба
Кръвна група 0. - Няма ограничения.
Кръвна група А. - Избягвайте риба с бяло месо (хек, палтус, писия).
Кръвна група В. - Категорично противопоказни са мекотелите.
Кръвна група АВ. - Избягвайте да консумирате риба с бяло месо и молуски.

Млечни продукти и яйца
Кръвна група 0. - Все пак е по-добре да си набавяте белтъчини от други източници. Не е добре да ядете сирене, а яйца може да консумирате 3-4 пъти седмично.
Кръвна група А. - Почти всички млечни продукти не се препоръчват. В неголеми количества може да ядете кисело мляко, обезмаслена сметана. Яйца – понякога и по изключение.
Кръвна група В. - Няма ограничения.
Кръвна група АВ. - Най-вече кисело мляко, обезмаслена сметана.

Зърнени храни
Кръвна група 0. - С изключение на пшеницата, овесените ядки са нежелателни. Няма зърнени продукти, които да са особено полезни за тази група.
Кръвна група А. - Ограничете булгура и зърнените продукти - в частност пшеницата, употребявайте продукти от цели зърна.
Кръвна група В. - Най-добре е да избягвате ръжта и царевицата.
Кръвна група АВ. - Ограничете консумацията на пшеница и царевица.

Зеленчуци
Кръвна група 0. - Въздържайте се от зеле. Ограничете употребата на гъби, картофи, патладжани.
Кръвна група А. - Ограничете доматите, картофите, зелето, царевицата.
Кръвна група В. - Изключете доматите и ограничете царевицата в менюто си.
Кръвна група АВ. - Изключете доматите.

Плодове
Кръвна група 0. - Въздържайте се от диня, портокали, мандарини и ягоди.
Кръвни групи А, АВ. - Избягвайте портокалите и бананите.
Кръвна група В. - Въздържайте се от фурми и нар.

Такъв режим на хранене в дългосрочен план ще ви помогне да се борите с рака и сърдечно-съдовите заболявания, да избягвате вирусните инфекции, да прочистите организма си от токсините и мазнините, предизвикващи затлъстяването, и да забавите процеса на разрушаване на клетките, съпровождащ стареенето.

Материалът е по извадки от книгата на д-р Питър Д’Адамо и Катрин Уитни -''Правилно хранене според кръвната ви група ''  
**************************************************************
Газпачо

1 кг домати (4-6 средно големи)
1  зелена чушка
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1/2 ч. чаша зехтин
2 с. л. винен оцет
1 краставица
1 малка глава лук
1 филийка сух хляб

сол на вкус, може да се добави черен пипер и кимион на прах зависи от предпочитанията
Испанската доматена супа газпачо произхожда от южната област Андалусия.
Как се прави:

Всички зеленчуци се нарязват на парчета, сухият хляб също. Разбиват с  миксер докато станат на пюре. Тогава се добавят подправките и една чаша вода, а може и повече зависи от предпочитанията. Готовото газпачо се оставя в хладилника . Сервира се студено.
Газпачото е много полезно през летният сезон, освен , че има голямо количество витамини ,  засища бързо организма, усвоява се бързо и пречиства храносмилателната система.

***********************************************************
Мед - храната на боговете
Ивелина Стоянова
Публикувано на 01 Февруари 2011
Последна промяна от 12 Юни 2011


Поради своите вкусови и хранителни качества, медът е един от най-ценните хранителни продукти, познат на човечеството от дълбока древност - с пчеларска дейност са се занимавали египтяни, индийци, гърци, китайци и римляни. Още древните лекари и философи са го считали за чудодейно средство за здраве и дълголетие. Мед, намерен при археологически разкопки в Египет изцяло е запазил полезните си свойства.
България е на последно място от страните в ЕС по консумация на мед - около 500 грама годишно на човек. Организаторите на най-големия в Европа панаир на пчеларството съобщават, че консумацията на мед в световен мащаб се преоткрива.
Състав
Пчелният мед е натурален и сладък хранителен продукт, който се получава от няколко вида пчели. Те събират нектар и растителни секрети, които обогатяват с ензими и складират във восъчните пити.
Сладкият вкус на меда се дължи на монозахаридите фруктоза (около 38,5%) и глюкоза (31%). Други негови компоненти са вода, органични киселини, аминокиселини (около 20 на брой), белтъчни вещества, минерални вещества (калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий), витамини - B1, B2, B3, B6, K, C, E. 1 г мед се равнява на 3 ккал.
Видове мед
Според вида на растенията от които е събран нектарът, медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Установено е, че медът приема хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен. Най-разпространените в България видове мед са:
Акациев мед
Липов пчелен мед
Многоцветен (билков) пчелен мед
Манов мед
Мед от магарешки бодил
Лечебни и козметични свойства на меда
Пчелните продукти и респективно медът са широко използвани в козметиката и народната медицина. Пчелният мед съдържа биостимулатори, т.е. вещества, които повишават тонуса на организма. Спортисти, които приемат мед преди състезания или по време на почивките по-бързо възвръщат мускулната енергия. Препоръчва се приема на мед от хора, които са боледували продължително време за бързо възстановяване на силите.
Известно е, че изчерпването на запасите от глюкоза в кръвта (хипогликемия), водят до влошаване на мозъчната дейност и разсеяност. В този ред на мисли при състояния на хипогликемия фруктозата и глюкозата в меда контролират нервната дейност, понижават кръвното налягане, нормализират сърдечната дейност, усилват диурезата и повишават кръвосъсирването. Фруктозата има предимство пред глюкозата като енергиен източник при редица болестни състояния (диабет, кетози, заболявания на черния дроб). Въпреки това трябва да се има предвид, че медът (подобно на обикновената захар) повишава кръвната захар и прави контрола й по-трудна задача при диабетици.
Проучвания с мед от манука са установили, че медът има антибактериални свойства и може да се използва като помощно средство при лечение на редица заболявания като дуоденални язви (срещу H. pylori), гинекологични проблеми, гастрит, проблеми с дихателните пътища, естествено без да замества медикаментозната терапия. Комбинацията от мед и канела води до понижаване нивото на холестерола и укрепване на сърдечния мускул. Всекидневният им прием намалява риска от инфаркт. В древността се е вярвало, че хората след 45 години могат да удължат живота си, ако приемат мед с орехи и мляко. Консумацията на природното злато не само помага при лечението на настинки, но ги и предотвратява.
Медът съдържа веществото дефензин, което се счита за естествен антибиотик. Като част от имунната система на пчелите, то се бори ефикасно с болестотворните бактерии. Според други автори антибактериалната му активност се дължи главно на натрупването в него на водороден прекис. Във всички случаи антибактериалното му действие е доказано в борбата срещу паразита Трихомонас вагиналис, предизвикващ хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа. Медът ускорява храносмилането и подобрява метаболизма, също така води до повишаване нивото на хемоглобин в кръвта. Той притежава почти същото pH като това на кожата и поради тази причина е ефикасен неин защитник.
Медът се справя отлично при изгаряния, рани и кожни заболявания, тъй като активира кръвообращението и стимулира храненето на тъканите. Известен е т.нар благ мехлем, съдържащ пчелен восък. Намазан върху рана, той предизвиква обилна секреция, която води до почистването и стимулира образуването на епидермиса, при което раната заздравява.
Като натурална съставка, той се използва за производството на много козметични продукти - кремове за ръце, шампоани, балсами и маски за коса, лосиони за тяло, пяна за вана и други. Медът е нежен към напуканите устни - с едно намазване те бързо омекват. Все повече популярност добива масажът с мед, който действа тонизиращо и се включва към антицелулитните програми. Тази процедура подобрява кръвообращението на кожата, почиства порите, отстранява мазнините и чрез биологичноактивните си съставки извлича токсините. Медът действа лечебно на ръцете и ноктите – кожата става по-нежна, а ноктите – по-здрави чрез маска от природния продукт.
Въпреки целебните си свойства, медът не е заместител на медикаментозното лечение!
Препоръчителна дневна доза
Трябва да се има предвид, че медът е висококалоричен – в 100г продукт се съдържат 300 калории. За възрастни хора оптималната дневна доза е между 50 и 80г, а за деца 30-40г.
Опасения
В меда нормално се съдържат ботулинови ендоспори, които не представляват проблем за възрастния организъм, тъй като се унищожават от храносмилателните сокове. Ето защо мед не се дава на новородени и кърмачета, тъй като тяхната храносмилателна система не е напълно развита, а и той е силен алерген и може да съществува индивидуална непоносимост към него.
В изключително редки случаи медът може и да бъде токсичен. Това се дължи на алкалоида андромедотоксин, намиращ се в нектара на медоносното растение рододендрон понтикум (зеленика). Андромедотоксинът може да увреди функцията на централната нервна система и парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система.
Как да го съхраняваме и консумираме
Качеството на меда най-добре се запазва при температура около 10° С, в стъклен съд със затворен капак на сухо и тъмно място. Най-големият му враг е светлината и затова трябва да се съхранява в затворени шкафове, изолирани от слънчевите лъчи. Препоръчително е медът да не се консумира директно с лъжица, а разтворен в топла вода, тъй като предизвиква дразнене на стомаха, особено при децата. Ако е кристализирал, препоръчително е да се консумира без да се разтопява или ако това се прави да бъде на водна баня при температура не повече от 40° С. Захаросан мед означава ниско съдържание на вода в него. При прекомерно загряване в него се образува канцерогенното вещество ХМФ /хидроксиметилфурфурол/.
Как да си купим качествен мед
Някои търговци добавят нишесте или брашно на незрелия мед, за да му придадат добър вид. Това обаче се оказва не само на вкуса му, но и на лечебните му свойства. Качествена реакция за разпознаване на хубавия от лошия мед е добавянето на капка йод и вода в една супена лъжица мед. Ако има налични примеси, консистенцията придобива син цвят.
Авицена е казвал: "Ако искаш да запазиш младостта си, задължително яж мед".

******************************************************************
ЗДРАВЕ

http://www.ff.ukim.edu.mk/upload_vesti/dok/267_719765852.pdf

************************************************************
Повече за хлебната сода
Много компоненти на модерната западна диета – месо, риба, млечни продукти, повечето зърнени култури, захарта, алкохола и кофеиновите напитки (всъщност почти всички освен зеленчуците, просото, повечето плодове и ябълковия оцет) – повишават значително киселинната среда в човешкото тяло. Това от своя страна може да отвори вратите на различни здравословни проблеми. Някои от тях, включително артритните оплаквания, са потенциално сериозни, ако тези завишени киселинни нива се задържат с години.
Това се получава в следствие на опита на човешкото тяло да се върне обратно в норма, като за понижаването на киселинността се използват увеличени количества алкални соли. Тъй като тялото ни може да толерира много слаб дисбаланс в кръвната киселинност, то ще заимства алкални компоненти от всички възможни места. Включително и от безценните телесни алкални резерви, за да може да си възвърне киселинно-алкалния баланс в норма. Изчерпването на резервните запаси може да доведе до сърдечни проблеми, храносмилателни смущения, стомашни болки и неразположение, преумора и още много много други проблеми. Един евтин начин да помогнем на тялото е чрез консумацията на хлебна сода (натриев бикарбонат).
Много полезен и удобен начин за поддържане на телесната алкална среда е да се приема 1/2 до 1 ч.л. хлебна сода на ден разтворена в чаша вода. Избягвайте да я приемате по време или 1 час преди хранене, тъй като стомахаът ни има нужда от храносмилателните киселини, които да извлекат полезните съставки ефективно. Дори чешмяната вода както и минералната бутилирана в пластмасови бутилки са учудващо киселинни. Филтрирането на водата ще премахне токсините в нея, но няма да окаже никакво влияние на киселинния баланс. хлебната сода може да бъде използвана за намаляване на корозията на киселинността в общинските питейни резервоари. Това от своя страна ще намали токсичността на оловото и медта, които се разтварят от водопроводите. Всеки може много лесно да си набави домашен комплект за замерване на киселинността във водата (лакмусови лентички) и ако водата, която обикновено пиете е киселинна (с pH по-малко от 7.0), много лесно и евтино можете да подобрите състоянието и чрез добавяне на щипка хлебна сода.
хлебната сода е също така едно много ефективно средство за избелване на зъбите (без да надрасква емайл-гланца), както и за борба с неприятния дъх в устата. За целта поръсете една щипка върху зъбната си четка. Също така може да се опита да се ексфолира проблемна кожа при поява на акне, като за това е необходимо да се поръси намокрено памуче със щипка сода и да се натрият проблемните области. При всички положения ефектът ще е в пъти по-добър отколкото при употребата на комерсиални козметични ексфолианти.
Ако се добави хлебна сода във водата по време на вана след плаж, тя значително успокоява болезнените участъци. За целта е необходимо да изсипете 1 чаша натриев бикарбонат под чучура на течащата вода докато ваната се пълни, за да може тя добре да се разтвори. При напълване на ваната и пълно содено разтваряне можете да се потопите и наслаждавате на тази релаксираща процедура за 20-30 минути след което ще усетите значително успокоение. По този начин ще избегнете и парещото усещане на водата от душа когато струята докосва тялото Ви. Добавянето на сода към топлата вана също така спомага разтварянето на киселинните остатъци изхвърляни от тялото през порите.
В допълнение на всичко по-горе писано, хлебната сода може да бъде използвана в хладка, но не студена, вана за успокояване на сърбежи и парене в следствие на ухапване от различни видове насекоми (пчела, оса, комар и т.н). Със содена паста (приготвя се чрез смесване на сода и вода до гъста смес) може да се намаже ухапаното/ужиленото място. След като се остави да изсъхне тя има свойството да извлича и неутрализира отровата.
Хора с алергични реакции към перилни препарати могат да намалят кожните смущения като след пране накиснат за няколко минути своите дрехи във вода и хлебна сода, а след това обилно да ги изплакнат.
Редица проучвания сочат, че хлебната сода може да намали желанието у пушачите за “приемане” на своите дневни никотинови дози, както и да намали желанието за похапване на шоколад и други сладости. Тя се използва при бъбречна диализа за намаляване на киселинните нива в кръвоносните съдове, както и като консервант, предпазващ размножаването на бактериите в хранителните продукти. За алкализиране на тялото е необходима от 1/4 до 1 ч.л. сода приемана 2 пъти дневно разтворена в чаша вода.
Медицинските свойства на този бял прашец са признати от Американската Фармацевтична Асоциация (АФА) преди повече от 150 години. През годините тя е била препоръчвана при борба със стомашните киселини, които могат да причинят гастрит, язва и стомашен дискомфорт.
По време на прием на сода тя се смесва с хидрохлорните киселини в стомаха и се започва химична реакция, чиито крайни продукти са готварска сол (NaCl или натриев хлорид), въглероден двуокис (CO2) и вода. Водата е безвредна за човешкия организъм, а въглеродният двуокис е газ, който се извежда от организма (този газ е причината за уригване след консумация на хлебна сода по време на киселинната неутрализация).
Ако го нямаше натрия (той поддържа стомашните тъкани в повишена алкална среда), стомашната обвивка би била разрушена от хидрохлорните киселини в стомаха. За да се поддържат в идеална форма стомаха, червата, ставите и сухожилията, те се нуждаят от регулярни количества лесно усвоим природен натрий. Не бива да се бърка с натрия извличан от различните видове избелвана готварска сол, която преминава през редица филтрации и се обработва с избелващи агенти.
Калият неутрализира киселинните отпадъци и в комбинация с натрия поддържа здравословния киселинно-алкален баланс. Тези два елемента почти винаги могат да бъдат открити заедно и осигуряват на организма почти идентични функции. След дишането и регулирането на кръвното налягане на трето място по степен на важност за човешкия организъм е най-важната метаболична функция на тялото – поддържането на балансирана алкална среда. хлебната сода в малки количества значително подпомага тази функция. ПРЕДОЗИРАНЕТО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО ПО-БЪРЗО СТАБИЛИЗИРАНЕ НА КИСЕЛИННИТЕ ПРОБЛЕМИ!!!
Източник: NaturalNews.com (http://www.naturalnews.com/021618.html)
*********************************************************************


рН Баланс - стратегия срещу болестиКогато тялото е твърде киселинно в резултат на храни, които са киселинни с високо съдържание на мазнини, слуз, храни с токсично съдържание, макар и минимално, болестите и инфекциите се разпространяват много лесно. Това е особено вярно в случаите на артрит и ревматични ситуации.Повечето храни са с алкален характер, но произведените преработени храни са киселинни. Важно е да се балансира всяко хранене с 75% алкална храна и до 25% киселинна храна, за да се поддържа здравословното състояние на тялото. Перфектното рН е 6.4, по горе е алкално и по долу е киселинно. Важно е, дневния хранителен прием на храна по естествен начин да балансира pH на тялото.

Универсална диета не съществува. Хората са индивидуални. Така че това, което работи за един човек не може да работи за другите. Балансираният режим на хранене е уникален за всеки човек. За да се намери баланс, е полезно да се знаят не само собствените лични нужди, но правилното приготвяне на храните като цяло, как да не се преяжда, как да се изберат храни с високо качество, като се избягват също и неестествени комбинации от храни. Трябва да се запознаем с широката гама от хранителни продукти, включително богатите на хлорофил растения, най-добрият източник на някои мастни киселини, както и опасностите от хранителните химикали като аспартам (съдържа се много често в газираните напитки), MSG и оцветителите.Когато едно положително отношение (начин на мислене) и достатъчно физически упражнения са съчетани с балансирано хранене и дисциплина, ще разберете, че няма да имате ограничения за здравето. Не забравяйте, че ние ядем, за да живеем, ние не живеем, за да ядем. Когато на храната се гледа като на обект, отделно от другите аспекти на живота, ние създаваме дисбаланс. Прекаленото отделяне на внимание за храненето също не е полезно. Върнете се към основите на едно здравословно хранене, както и приемане на индивидуалността си във връзка с храненето.Човешкото тяло трябва да бъде с леко алкална среда, с цел да се изгради алкален резерв в случай на киселинност, нарастваща при условия, като стрес, липсата на движение, или лоши хранителни навици.

Примери за киселинно формиращи храни са: месото, рибата, пилешко месо (други домашни птици), яйца, рафинирана захар, наркотиците, хранителните химикали.

Млечните продукти (млякото е приблизително неутрално, но с високо съдържание на слуз, които са атрибути като мазнините.)

Зърнени и бобови култури, като припечената елда и просото са малко алкализиращи. Соя и лима боб са изключително алкализиращи.

Примери за алкално формиращи храни са: плодове, зеленчуци, зеле, зърнените треви, билки.Киселинно алкалния баланс може да бъде променен чрез прости практики, като например:

- Накисване във вода на леко киселинните храни, като цели зърна и бобови култури, преди да ги сготвим. Процесът на покълване е алкализиращ.

- Дъвчете старателно сложните въглехидрати под формата на зърна, зеленчуци и бобови култури, за да ги смесвате със слюнка, която е силно алкална течност, с която се започва храносмилателния процес.

- Не пийте докато се храните, тъй като това спира храносмилателния процес още в начало в устата.Правилното съотношение на киселинни и алкални храни е трудно да се направи, тъй като балансът се променила с дъвченето, приготвянето на храна, индивидуален начин на живот, генетиката, упражненията и психическо състояние. Въпреки това тези, които са податливи на инфекции, вируси, проблеми с излишна слуз и други токсични киселинни условия, трябва да увеличат своите алкална диета.Приемане на храна, които е подходяща за вашата индивидуална нужда на тялото, ще доведе до трайно подобряване на вашата енергия, вашите умствени способности, емоционалното ви благополучие, и ще ви даде чувство на удовлетворение.Ако се чувствате добре след като се нахраните със здравословна храна, това показва, че поддържате добре нивото на енергия. Но, ако се чувствате по-лошо по някакъв начин или един час след хранене, като например:

- все още се чувствате гладни, въпреки че сте физически пълен

- чувствате необходимост от нещо сладко

- вашето енергийно ниво спада

- чувствате се хипер, нервни, ядосани или раздразнителни

- чувствате се депресирани

Това може да се дължи на неправилна комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати, при последното ви хранене. Може да се ядат храни перфектни за вашия метаболизъм, но ако има твърде много храна от един вид на едно място вместо друга, може да причини симптомите, изброени по-горе.Важно е да се научите какви са вашите индивидуални хранителни нужди и това, от което имате нужда. Вие може да имате един от трите типа организъм:

- потребител на протеин

- потребител на въглехидрати (изгарящ въглехидрати)

- или смесенПотребителите на протеини се чувстват по-добре при по малко въглехидрати, повече протеини и повече мазнини. Типично съотношението може да бъде 40% протеини и 30% мазнини и 30% въглехидрати, но лесно може да се промени до 50 процента мазнини и по малко въглехидрати 10% в зависимост от определени обстоятелства.Потребителите на въглехидрати обикновено се чувстват добре, когато по-голямата част от храната им е въглехидрати. Обикновено това е около 60% въглехидрати, 25% протеини и 15 процента на мазнини, но този тип може да се наложи по-малко мазнини 10% и повече въглехидрати 80% по изключение.При смесените потребители няма определени проценти, просто най общи насоки.

Допълнително, нивото на стрес ще се отрази и промени количеството храна, което тялото ви може да изисква в момента, както и съотношението на белтъчини, мазнини и въглехидрати, което трябва да се промени, за да се чувствате най-добре.Накрая трябва да имаме предвид и цикличния 24 часов ритъм, през който минавате всеки ден. Вашият биохимичен ритъм минава през различните фази през деня. Тези ритми включват хормонална продукция, киселинно-алкални смени, събуждане, спане и много други обвързани с времето промени. Докато някои хора имат нужда от същите съотношения на белтъчини, мазнини и въглехидрати при всяко хранене, при други може да открием, че имат нужда от много различни съотношения на различни ястия, за да се получи оптимална енергия, благополучие и психическо равновесие.Започнете с ядене на пропорции на белтъчини, мазнини и въглехидрати според вашия вкус и апетит, които работят най-добре за вас индивидуално.

Ако не реагирате добре на вашата храна, променете съотношенията следващия път, когато ядете и отново анализирате реакциите. По този начин можете да прецизирате всяко хранене с най доброто съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати, които просто са точно за вас.Не забравяйте, че трябва да се чувствате страхотно един час след като се нахраните. Ако все още имате чувство на глад или енергийно ви ниво е по ниско, това е вероятно следствие от неподходящо хранене за вашия метаболитен тип.

Например да предположим, че един час след обяда ви се спи, гладен сте или имате нужда от кофеин или нещо сладко. Това са ясни индикации, че съотношенията на обедната ви храна са били далеч от това, което е трябвало да бъде за вашия метаболизъм. Може да сте приели твърде много преработени храни, синтетични химикали в храната или газирани напитки (диетична кола). Така на следващия ден, ако ядете същите храни по едно и също време, като премахнете храната с вредните химикали, драматично променете съотношенията. Като резултат от тази промяна, ще се почувствате значително по-добре ... или по-лошо. И в двата случая ще спечелите. Ще разберете, че сте на прав път или ще научите, че трябва да отидете в обратна посока с други съотношения. С други думи, ако сте драстично увеличили протеините и намалили въглехидратите и вашите симптоми се влошават, ще знаете, че трябва да намалите сега протеините и да увеличите въглехидрати.Тялото ви знае най-добре, много повече от всяка диета или експерт. То винаги ще ви даде сигнали недвусмислено и точно колко добре е за него това, от което се нуждае. След като сте научите как да тълкуват тези сигнали ще ви бъде удоволствие да откриете своите собствени уникални нужди. Вие ще бъдете изумени от резултатите. И не забравяйте, винаги избягвайте изкуствените подсладители и всички диетични химични вещества.

 Още по темата:
http://espore-healthy.com/?p=231

http://www.freshbul.com/index.php?main_page=page&id=35